Ruta: Valea Gepișului – Canton silvic Gepiș – Valea Morii – Valea Plopu – DN1H – 110E – Culmea Văratec - Vf. Văratec – Valea Mirelui – Canton Silvic Gepiș
Distanța: 19,7 km
Diferența de nivel: 760 m, -736 m;
cota min. 312 m, med. 538 m, max. 731 m
Înclinare: maxim 26,3%, -26,1%; medie 6,4%, -7,3%
Nivel de dificultate: Dificil
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Peisaje cu păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes
Atenție: Porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță, dificil datorită pantelor accentuate pe porțiuni scurte între Valea Gepișului și Valea Morii și pe partea superioară a Văii Mirelui. Scurte porțiuni cu ogașe sau bălți pun la încercare îndemânarea și abilitățile fiecărui ciclist. Peisajele variate, cu păduri, văi cu ape repezi, fânețe și pășuni răsplătesc efortul făcut.

Descrierea traseului

Traseul pornește din dreptul pensiunii ”Valea Gepișului”. Urmăm marcajele în susul văii, pe drumul asfaltat, până în apropierea cantonului silvic. Aici lăsăm în dreapta drumul asfaltat, noi continuând în stânga, prin spatele cantonului, pe un drum forestier. Urcăm abrupt, având grijă să nu părăsim calea, până într-o poieniță pe care o traversăm, după care coborâm la fel de abrupt până în Valea Morii. Trecem apa în apropierea cantonului silvic, după care urmăm în sus drumul forestier pietruit 1,7 km, până la o intersecție situată la confluența văilor Plopu și Mușchetu. Noi mergem tot înainte, pe Valea Plopu, încă aproape 3 kilometri, pe drumul care urcă prin pădure, până la o poieniță care ne scoate, pe lână o casă, la drumul asfaltat de pe DN1H. Urmăm șoseaua 3,5 km până la drumul județean 110E, pe care continuăm la dreapta, pe Culmea Văratec. După ce trecem de Vârful Văratec, pe care îl lăsăm la stânga noastră, continuăm 700 metri până la un drum pe care continuăm la dreapta, printre gospodării răsfirate, coborând spre pădure. După alți 700 metri urmăm traseul la dreapta, drumul spre stâng conducând la o casă în mijlocul unei poienițe. Continuăm coborârea, la început accentuat, apoi mai lin, pe drumul pietruit de pe Valea Mirelui, care ne scoate, după aproape 4 kilometri, la cantonul forestier de pe Valea Gepișului.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism