Ruta: Valea Gepișului (Pensiunea Valea Gepișului) – Valea Stavilei – Vf. Piatra Hancului (668 m) – Vf. Hancului (716 m) – DJ 110E Șinteu Valea Târnei – DN1H Huta Slavia
Distanța: 11,2 km
Diferența de nivel: 483 m, -191 m;
cota min. 312 m, med. 564 m, max. 716 m
Înclinare: maxim 24,5%, -14,5%; medie 6,6%, -4,2%
Nivel de dificultate: Dificil
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Peisaje cu păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes
Atenție: Urcuș susținut până la Vf. Hancului, cu porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță, dificil datorită porțiunii lungi de urcuș pe sensul Valea Gepișului – DN1H Huta Slavia, cu pante uneori accentuate, scurte porțiuni cu ogașe sau bălți, care pun la încercare rezistența fizică și abilitățile fiecărui ciclist. Peisajele variate, cu păduri bătrâne de fag, fânețe și pășuni compensează efortul făcut.

Valea Gepișului – DN1H Huta Slavia

Traseul pornește din dreptul pensiunii ”Valea Gepișului”. Urmăm marcajele în susul văii, pe drumul asfaltat, până în apropierea cantonului silvic. Aici lăsăm în stânga drumul care urcă pe Valea Mirelui, noi continuând în dreapta pe drumul pietruit. Ajunși la o nouă intersecție, urmăm pe stânga fostul ”drum al slovacilor”, urcând pe lângă firavul curs al Văii Stavilei. Urmăm marcajele pe acest drum relativ larg în urcuș când ușor, când accentuat. Lăsăm în stânga un drum forestier și căi de scos-apropiat, continuând în urcuș pe dreapta încă 500 metri. Depășim valea care vine din stânga, urmând drumul pietros noroios în urcuș către o șa, prin pădure. Parcurgem cu atenție poteca largă, cu numeroase variante laterale, având în stânga o porțiune cu tăieturi de pădure mai vechi. Aici, într-un moment de pauză, putem admira depărtările spre bazinul Aleșdului. Pedalăm în urcuș prin pădure până pe Piatra Hancului, un vârf stâncos care ar trece aproape neobservat. După o scurtă coborâre, urcăm din nou pe drumul larg, cu o vale adâncă în dreapta noastră. Ieșim din pădure. Traseul continuă pe drumul pietruit în dreapta unui grup de case, apoi prin pajiște, până în dreptul micului cimitir situat la marginea șoselei 110E, care duce către Codrișoru. Noi urmăm în stânga șoseaua asfaltată încă 4 kilometri, atenți la marcaje. La prima intersecție urmăm drumul în dreapta, iar apoi, la următoarea bifurcație ținem stânga, lăsând în dreapta drumul care coboară pe Valea Târnei. De aici mai avem 2 km până la DN1H, pe care coborâm la stânga, până la Huta Slavia.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism