Ruta: Borod – Valea Răchiții – Vf.Dealul Mărului – Culmea Osoiu – Vf.Osoiu – Culmea Pletița – Valea Chichișoara – Valea Nemeșu – Valea Cetea – Cetea – Valea Mișca - Borod
Distanța: 32,4 km
Diferența de nivel: 883 m, -882 m;
cota min. 313 m, med. 497 m, max. 769 m
Înclinare: maxim 18%, -28,3%; medie 4,7%, -4,8%
Nivel de dificultate: Medie
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Peisaje cu văi cu ape repezi, păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes
Atenție: Scurte porțiuni cu pantă abruptă pe Culmea Răchiții – Vf. Dealul Mărului și Valea Chichișoara. Porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță, lung, pe suprafețe de rulare foarte diferite, cu scurte porțiuni abrupte atât la urcare cât și la coborâre. Necesită atenție crescută, îndemânare și capacitate de efort, oferind în schimb una din spectaculoasele priveliști asupra frumoaselor păduri și pajiști din situl Natura 2000 Muntele Șes, cu gospodăriile locuitorilor slovaci răsfirate pe văi și pe platou.

Descrierea traseului

Traseul pornește din centrul localității Borod, urmând în urcare ușoară drumul asfaltat DC188 până la capătul satului, de unde noi continuăm la stânga pe Valea Răchiții. Continuăm 8,5 km până după clădirea bisericii romano-catolice, prin stânga căreia trecem, lăsând drumul pietruit care merge înainte. Noi cotim în sus ușor către stânga, pe firul unui pârâiaș care abia susură, apoi continuăm la dreapta pe un drum forestier care ne scoate abrupt în sus pe Culmea Răchiții, până pe Vârful Dealul Mărului, unde ieșim din pădure în dreptul unor case. Mergem mai departe pe drum, printr-o poiană largă, cu fânețe, pășuni, terenuri cultivate și câteva case risipite, păstrând aproximativ aceeași cotă și aceeași direcție de mers către vest. După aproximativ 8 kilometri pe care i-am parcurs ușor, înainte de Culmea Pletița, lăsăm drumul la dreapta și noi continuăm coborând la stânga, pe lângă o casă situată la 500 de metri de drum, chiar lângă pădurea în care intrăm. Coborâm cu atenție prin pădure pe Valea Chichișoara, apoi pe drumul forestier pietruit de pe pârâul Nemeșu până la confluența cu Valea Cetea care ne însoțește de aici încolo. În satul Cetea parcurgem drumul pe lângă vale până la o intersecție unde continuăm în urcare abruptă peste o culme până în Valea Mișca. Mergem în jos pe drumul care în final ne scoate la DC188 la Borod.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism