Ruta: Iaz – DC85 – Mlaștina de la iaz – DF Valea Racovița – Plopiș – DJ110E Făgetu – Codrișoru - Culmea Pandorca – Vf.Pandorca – Culmea Pletița – Vf.Pletița – Valea Mișca - Borod
Distanța: 36,2 km
Diferența de nivel: 1039 m, -1008 m;
Cota min. 282 m, med. 513m, max. 755 m
Înclinare: maxim 15,9%, -26,3%; medie 5,2%, -5,3%
Nivel de dificultate: Medie
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Rezervația naturală Mlaștina de la Iaz, peisaje cu văi repezi, păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes.
Atenție: Scurte porțiuni cu pantă abruptă pe substrat cu pietriș, porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță și explorare, care traversează de la nord la sud Muntele Șes, pe suprafețe de rulare foarte diferite, cu pante uneori accentuate, porțiuni cu ogașe sau bălți, care pun la încercare rezistența fizică și abilitățile oricărui ciclist. Peisajele variate, cu puncte de belvedere, cu păduri bătrâne, fânețe și pășuni compensează efortul făcut.

Descrierea traseului

Traseul pornește din centrul satului Iaz, de unde pornim pe șoseaua asfaltată, urmărind marcajele, spre rezervația naturală Mlaștina de la Iaz. Continuăm drumul, lăsăm în urmă ultimele gospodării din sat și începem să urcăm pe culme până la limita pădurii. De aici urmăm 7,5 km în urcuș un drum forestier care ne scoate prin Valea Racovița în satul Plopiș. De aici continuăm pe DJ110E, trecând prin satul Făgetu până la Codrișoru, unde întâlnim șoseaua asfaltată care vine dinspre DN1H, de la Huta Slavia. Noi cotim către stânga, spre Culmea Pandorca. Trecem de Vârful Pandorca, ținând același drum bine întreținut, cu multe căi laterale către gospodăriile risipite printre dealuri. Continuăm pe Culmea Pletița și, după Vârful Pletița care abia se distinge, după o scurtă porțiune de pădure pe care o lăsăm la dreapta noastră, lăsăm bazinul Barcăului și coborâm în bazinul Crișului Repede, pe drumul comunal DC162, pe Valea Mișca, în comuna Borod, unde traseul nostru se încheie în dreptul bisericii ortodoxe, la șoseaua națională E60.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism