Ruta: Iaz – DC85 – Mlaștina de la iaz – DF Valea Uliului – Pensiunea Valea Iazului – Valea Iazului – Dealul Plai – Sub Cetate – Iaz
Distanța: 16,2 km
Diferența de nivel: 558 m, -558 m;
cota min. 278 m, med. 396 m, max. 552 m
Înclinare: maxim 22,1%, -25,1%; medie 6,2%, -6,6%
Nivel de dificultate: Medie
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Rezervația naturală Mlaștina de la Iaz, ruinele cetății Valcău, peisaje cu văi repezi, păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes.
Atenție: Scurte porțiuni cu pantă abruptă pe substrat cu pietriș, porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de explorare, pe suprafețe de rulare foarte diferite, cu pante uneori accentuate, porțiuni cu ogașe sau bălți, care pun la încercare rezistența fizică și abilitățile oricărui ciclist. Peisajele variate, cu păduri bătrâne de fag, fânețe și pășuni compensează efortul făcut.

Descrierea traseului

Traseul pornește din centrul satului Iaz, de unde pornim pe șoseaua asfaltată, urmărind marcajele, spre rezervația naturală Mlaștina de la Iaz. Continuăm drumul, lăsăm în urmă ultimele gospodării din sat și începem să urcăm pe culme până la limita pădurii. Trecem de un mic pâlc de arbori și coborâm pe stânga înapoi în Valea Iazului până în dreptul pensiunii cu același nume. Urmăm valea pe drumul forestier, în urcuș continuu 5,5 km, cotind la un moment dat brusc la stânga. După punctul de maximă altitudine (551 m), începem să coborâm până la Dealul Plai, având în față o perspectivă largă cu satele Iaz, Plopiș, Valcău. Pentru a vizita ruinele cetății Valcău trebuie să parcurgem în urcuș dealul stâncos, după care continuăm drumul spre satul Sub Cetate. De aici, un drum de legătură ne duce înapoi în Iaz.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism