Ruta: Tusa – Izvoarele Barcăului – Dealul Ponor – Vf.Merișoru – Dl.Corbului – Șerani – Râtul Veroanei – DC188 Valea Răchiții – Dealul Mărului – DC83 Preoteasa – Tusa
Distanța: 30 km
Diferența de nivel: 1039 m, -1039 m;
cota min. 343 m, med. 591 m, max. 876 m
Înclinare: maxim 28,2%, -25,5%; medie 5,9%, -7,0%
Nivel de dificultate: Medie
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Rezervația naturală Tusa-Barcău. Peisaje cu păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes.
Atenție: Scurte porțiuni cu pantă abruptă pe substrat cu pietriș, porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță, lung, pe suprafețe de rulare foarte diferite, cu scurte porțiuni abrupte atât la urcare cât și la coborâre. Necesită rezistență și capacitate de efort, îndemânare și atenție crescută, oferind în schimb priveliști spectaculoase.

Descrierea traseului

Traseul pornește din centrul satului Tusa. Urcăm anevoios pe drumul asfaltat 6,5 km, până într-o poiană largă, cu un loc de popas care marchează locul de pornire către cele două izvoare principale ale Barcăului – Izbucul Mare, situat în dreapta la nici 10 minute de aici, respectiv Izbucul Mic, pe care îl găsim parcurgând poteca largă ce începe în pădurea din stânga noastră. La 15 m de Izbucul Mare admirăm frumoasa cascadă de 15 m înălțime care se formează pe acumularea de travertin și salba de mici cascade de pe Valea Măgurii. Revenim la șosea, pe care o urmăm în urcare pe Dealul Ponor până la Vârful Merișoru, punctul cel mai înalt al traseului. De aici continuăm pe Dealul Corbului spre Șerani, la început pe drumul asfaltat, pe culme, la marginea pădurii, apoi drumul de pământ, urmat în coborâre ușoară prin pădure aproximativ 1 km, ne scoate într-o zonă cu poieni largi unde vedem răsfirate primele case din Șerani. Ocolim pe un drum ușor Râtul Veroanei, coborând în DC188 în Valea Răchiții. Trecem pe lângă biserica catolică și micuța clădire a școlii, urcând din greu pe drumul în serpentine către gospodăriile slovacilor din Dealul Mărului. Ajunși pe culme, ținem către dreapta pe DC83 și coborâm în satul Preoteasa. Continuăm pe DC83 spre satul Tusa, închizând astfel circuitul.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism