Ruta: Huta Slavia DN1H – DC132 – DJ110E – Vf.Hancului – Codrișoru – Vf.Dl.Calului – Culmea Pandorca – Vf.Pletița – Culmea Dl.Mărului – Vf.Dl.Corbului – Vf.Merișoru – Izvoarele Barcăului – Tusa – Sâg – DJ191D Fizeș – Valcău de Jos - DC85 Iaz – DC86 Plopiș – DN1H Huta Slavia
Distanța: 66,9 km
Diferența de nivel: 1483 m, -1483 m;
cota min. 244 m, med. 554 m, max. 876 m
Înclinare: maxim 15%, -16,4%; medie 3,7%, -4,0%
Nivel de dificultate: Medie
Suprafața de rulare: Asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperi pe traseu: Peisaje cu văi cu ape repezi, păduri și pajiști cu înaltă valoare naturală ale Muntelui Șes. Rezervația naturală Tusa-Barcău, Muzeul tradițional din Iaz
Atenție: Scurte porțiuni cu pantă abruptă pe substrat cu pietriș, porțiuni alunecoase și noroioase pe vreme ploioasă.

Descrierea traseului

Traseu de anduranță, lung, pe suprafețe de rulare foarte diferite, cu scurte porțiuni abrupte atât la urcare cât și la coborâre. Necesită rezistență și capacitate de efort, îndemânare și atenție crescută, oferind în schimb priveliști spectaculoase.

Descrierea traseului

Traseul pornește de la Huta Slavia, de pe DN1H. După un urcuș scurt și abrupt, cotim la dreapta pe DC132 către Codrișoru. Lăsăm la stânga drumul către Valea Târnei, apoi, la întâlnirea cu DJ110E dinspre Văratec, continuăm coborând pe șoseaua asfaltată, apoi drept, pe lângă Vârful Hancu. Ținem șoseaua de pe care se desprind numeroase drumuri laterale către gospodăriile răsfirate, trecem de Dealul Calului, iar după 10 km de la pornire lăsăm DJ110E care coboară către Făgetu – Plopiș. Noi continuăm înainte, ținând cota, până spre ultimele case din Șerani, de pe Dealul Mărului. După o scurtă coborâre, continuăm 5 km în urcuș pe drumul pietruit, la început prin poiană, apoi, după un scurt parcurs prin pădure, întâlnim un drum comunal pietruit pe care îl urmăm până sub Vf.Merișoru, cel mai înalt punct al traseului nostru. Lăsăm în dreapta DC163 care duce către mănăstirea de la Piatra Craiului, urmând drumul asfaltat care ne scoate către Tusa, după ce facem un popas la Izvoarele Barcăului. Înainte de biserica de lemn din Tusa urmăm DC191D la stânga, apoi un drum de legătură ne scoate după satul Sâg în DC83 pe care continuăm la dreapta, unde pe un alt drum de legătură reintrăm pe DJ191D. Parcurgem drumul până la Valcău de Jos unde, în dreptul bisericii greco-catolice, urmăm un drum de pământ până în satul Iaz. Continuăm pe DC85 până la Plopiș, unde urmăm DJ110E până la drumul de legătură care ne scoate, după un urcuș istovitor, în DN1H, pe care continuăm la stânga încă 5 kilometri, până la Huta Slavia.

Trasee realizate în cadrul proiectului “Muntele Șes – Natura aproape de noi” derulat de Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL Romania.

Categories: Turism